dilluns, 30 de juny del 2008

Document: 2008/06/30 Per una nova cultura de l’energia

Per una nova cultura de l’energia

Aturem la MAT: ni aquí ni enlloc

1. L’energia és un tema clau de les societats contemporànies que no es pot deixar en mans dels interessos lucratius d’empreses privades: cal una deliberació pública – ciutadania i administració - sobre com avançar cap a un model energètic sostenible.

2. La crisi que vivim, tant pel fet que l’era del petroli s’acaba -tot encarint-se-, com pel fet que el canvi climàtic provocat pels combustibles ens amenaça greument, ens urgeix a fer un tomb en els nostres hàbits i sistemes relacionats amb la producció, distribució i consum d’energia.

3. És el moment d’apostar per una nova cultura de l’energia que impliqui tothom en l’estalvi, l’ús eficient, la generació renovable i distribuïda d’energia, que no necessita grans línies de transport. Cal aturar tots els sistemes obsolets i insostenibles i cal invertir en tots els sistemes que garanteixin a la població una producció i un ús responsable de l’energia.

4. Tenim la certesa que els nostres representants polítics no estan a l’alçada d’aquest context de crisi i de canvi històric de model energètic i que, enlloc de liderar les transformacions necessàries a benefici de tothom, estan més aviat influïts pels interessos de les gran companyies privades que imposen models centralitzats de producció i transport d’energia, que donen, grans beneficis als seus accionistes, entre ells a la gran banca que, alhora, te endeutats la majoria de partits polítics.

5. Els afectats -entre ells, els alcaldes de quasi 200 municipis- per la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de Sentmenat – Bescanó – Santa Llogaia – Baixàs, no han rebut fins ara una argumentació clara per part dels governs respectius sobre la necessitat d’aquest línia doble de 400.000 volts que perjudica el territori i els seus habitants. I tampoc no han tingut una resposta clara dels impactes de la Molt Alta Tensió sobre la salud.

6. Per tot plegat, després d’estar anys demanant l’aturada de la MAT, després de denunciar il·legalitats i irregularitats en la seva tramitació i construcció, després d’oferir alternatives i d’esperar sentències judicials, considerem inacceptable la política de fets consumats de continuar construint la línia i les torres.

7. Havent exhaurit tots els mitjans polítics i jurídics per obtenir una resposta argumentada per part dels nostres representats polítics sobre la necessitat d’aquesta línia, en el marc d’una nova cultura de l’energia a la que es refereixen en les seves declaracions, però no en els fets.

8. Ens veiem obligats a expressar la nostra objecció de consciència a la construcció d’aquesta línia que representa un model insostenible i obsolet d’energia, imposat pels interessos de les transnacionals que necessiten interconnectar Europa amb les futures centrals nuclears que, al nord d’Àfrica, voldran que substitueixin les centrals nuclears europees que, en pocs anys, s’hauran de tancar per haver exhaurit la seva vida útil.

9. Aquesta objecció de consciència ens porta a assumir les conseqüències dels nostres actes noviolents d’aturar físicament la construcció de noves torres, tot esperant guanyar temps perquè el mal d’un fet consumat no sigui irreparable, temps perquè una deliberació social, jurídica i política ens porti a construir entre tots una nova cultura de l’energia sostenible, necessària i urgent, sense la qual el nostre món no serà viable per a nosaltres ni per a les generacions futures.

Ciutadania per una nova cultura de l’energia. novaculturaenergia@gmail.com

Osona, 30 de juny de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada