dimecres, 10 de juny de 2009

Repercussió premsa dimarts

Hola a tots i totes,

Fem reconte dels diaris i blogs que han fet ressó dels actes de protesta de dimarts a la torre 39, per animar-nos a seguir amb la lluita no-violenta.
Creiem que aquesta línia no està justificada i el que demanem és diàleg.

Demà dijous a les 11h tothom a la torre 39 de la MAT !

Ara sí, SOM-HI!

Llista de diaris i blogs:

20minutos

NOU: el periódico
NOU: elter.net(dilluns)
NOU: elter.net(dimarts)

osona.com


Aquí sota enganxem l'article de l'acn d'aquest dimarts 9 de juny.

Els mossos desallotgen els opositors de la MAT a Sant Martí de Centelles

Els activistes, de caire pacífic, intenten impedir la construcció de la torre 39 de la polèmica xarxa elèctrica.Un dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha reobert per segon dia consecutiu el pas de camions i excavadores fins al punt on s'ha de construir la torre 39 de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), al terme de Sant Martí de Centelles. Quatre membres del col•lectiu Nova Energia que des de fa mesos fa accions de resistència pacífica a l'execució de les obres per mostrar l'oposició al projecte han intentat frenar els treballs posant-se davant dels camions i les excavadores. Els membres de Nova Energia han estat arrossegats pels agents per facilitar el pas de la maquinaria.

L'acció es repetirà els propers dies. Nova Energia segueix demanant un “debat públic” sobre la necessitat d'aquesta línia elèctrica.

Martí Olivella, de Nova Energia, diu que el col•lectiu demana que en el cas concret de la torre 39 es mostri l'autorització de l'obra conjuntament amb l'estudi d'impacte ambiental que requeria la construcció de la torre. Segons aquest col•lectiu aquesta és una de la vintena de torres de tota la línia elèctrica que la seva construcció es va posposar perquè requeria d'aquesta autorització. Nova Energia va presentar al•legacions a la construcció de la torre que, segons Olivella, encara no han tingut cap resposta.

Nova Energia demana “un debat públic” sobre la necessitat “real” d'aquesta línia elèctrica i de l'actual model energètic. També demana que no s'executi la seva construcció fins que s'hagin resolt les diferents sentències en les que el Tribunal Suprem s'ha de pronunciar sobre diferents aspectes d'aquest projecte energètic.

Actualment els operaris estan eixamplant el camí d'accés fins al punt on s'ha de construir la torre. Fa uns 10 dies es va fer la tala d'arbres. Dissabte, l'empresa que executa les obres de la línia va portaruna excavadora, segons expliquen des de Nova Energia, però la presència de membres del col•lectiu va fer que temporalment es retirés la maquinaria. Aquest dilluns es van iniciar les obres que igual que aquest dimarts van comptar amb l'oposició dels activistes que van ser desallotjats per un cordó policial. Dissabte està previst una nova trobada del col•lectiu. Aquest dimarts han sigut apartats a la força en tres ocasions fins que han decidit aturar l'acció.

En el cas de l'oposició a la construcció de la torre 38, Nova Energia destaca que la seva acció va servir per aturar la construcció durant set mesos i continuar mantenint obert el debat sobre el model energètic. En el cas de la torre que es vol construir la situació és “diferent”. A la torre 39, la superfície requereix de treballs previs com “aplanar”, fet que no passava amb l'altre torre. Olivella diu que es plantegen fer una oposició de “molts mesos” de lluita per aturar l'obra. Els responsables d'aquest grup opositor a la MAT són conscients que tard o d'hora Red Eléctrica de España (REE), que és el titular de la línia, voldrà acabar la construcció d'aquesta torre./ MARC RIERA / ACN